Una de les peces clau dins de la moda masculina són els polos. Es tracta d’un tipus de samarreta amb coll i amb tancament de dos o tres botons. Podem trobar una àmplia varietat de models, amb dissenys de màniga curta i màniga llarga, elaborats en diferents teixits, amb butxaca o sense, amb cremallera en lloc de botons, etc. Les possibilitats són pràcticament infinites.
Molt s’ha parlat d’aquesta peça de roba per a home, però poc es coneix de la seva història. Encara que el polo forma part de les principals col·leccions de moda masculina i està present en el nostre dia a dia, la veritat és que els seus orígens no estan del tot clars. Per això, parlarem de com va sorgir el pol i com es va fer un important buit dins dels nostres armaris.
L’origen dels polos d’home
Si fem cas al seu nom, podem deduir que està relacionat amb el polo, una pràctica esportiva molt popular al Regne Unit i en les seves antigues colònies. Un joc on dos equips competeixen, a cavall, per ficar la pilota en una porteria. Es creu que aquest esport va néixer concretament a l’Índia a finals del segle XIX, a la localitat de Manipur. Aquí es trobaven soldats de l’armada britànica que van decidir fundar el primer club de polo.
Has de saber que aquest joc es va tornar molt popular entre els britànics, però trobaven la roba que es feia servir per jugar una mica incòmoda. Es tractava de samarretes de cotó gruixudes i de màniga llarga. Per aquesta raó, van decidir afegir un coll amb botons, que impedís que la samarreta es giri en galopar el cavall.
En una de les visites que John I. Brooks, nét del creador de la firma americana Brooks Brothers, va fer a Anglaterra, es va interessar per aquesta peculiar peça. I l’any 1896 va llançar, als Estats Units, la que es considera com la samarreta de polo original.
L’evolució del polo 100% cotó
Pensar que aquesta peça de roba masculina pot venir de l’esport del polo ens crea una mica de confusió, perquè una de les imatges que ens sol venir al cap és la dels jugadors de tenis de començaments de segle. El responsable d’això és el tenista francès Rene Lacoste que, cansat de la indumentària tradicional d’aquesta modalitat esportiva, va decidir dissenyar la seva pròpia samarreta.
Fins a aquell moment, aquests esportistes usaven pantalons i samarretes de màniga llarga que adornaven amb una corbata. Aquesta, sens dubte, no era la millor opció per córrer al llarg i ample de la pista de tenis. Per això, el 1926, Lacoste es va presentar a l’Open dels Estats Units amb la seva pròpia samarreta.
Es tractava d’un disseny de cotó blanc, amb coll botonat, màniga curta i l’emblema d’un cocodril a la banda esquerra. Però per què utilitzar un cocodril? Aquest era el sobrenom que li havien posat els diaris i fans de l’època. La seva samarreta és considerada com l’origen del model de polo actual, amb la part del darrere una mica més llarga.
Encara que en un primer moment hi hagués bastants detractors que defensaven les peces tradicionals, la veritat és que Lacoste va apostar pel seu disseny i va crear una companyia tèxtil per fabricar i vendre la seva samarreta amb el logotip del cocodril, el qual li faria mundialment conegut. De fet, algunes de les peces de Lacoste s’han fabricat a la nostra cooperativa tèxtil, on també creem tots els articles de STJOR 1969.
El polo, peça clau en moda masculina
Tant el polo com el tenis van començar a fer servir aquesta peça al començament de segle XX, per la qual cosa és normal que molts tinguin dubtes sobre qui va ser el veritable precursor d’aquesta peça. Com els jugadors de polo encara seguien usant el model de màniga llarga que resultava incòmode a l’hora de jugar, finalment van optar per utilitzar el disseny del tenista Lacoste.
Va ser a partir d’aquest moment quan la popularitat d’aquesta varietat de samarreta, el polo, no va parar de créixer. Amb el pas dels anys es va oferir amb més colors i es va incrementar el seu valor per crear una major sensació d’exclusivitat. El president dels Estats Units Dwight Eisenhower en va vestir un per jugar a golf, el que va fer que la seva fama es disparés encara més.
El dissenyador Ralph Lauren no va ser indiferent a aquesta tendència de moda masculina i va decidir crear, l’any 1972, la seva línia Polo, dedicada en exclusiva a aquesta peça. La seva aposta pel polo va ser l’empenta definitiva perquè es fes un forat en les col·leccions de roba per a home.
Dins d’Espanya, a STJOR 1969 ja érem conscients de la importància que tindria i vam decidir crear els nostres propis dissenys de polo masculí. I l’hem seguit fent des de llavors. Una aposta per una peça atemporal i de qualitat que ha demostrat la seva perdurabilitat i estilisme en el temps.
La moda masculina ha anat evolucionant amb el pas dels anys, però hi ha coses que mai passaran de moda, com són els clàssics pols per a home, que estan destinats a existir per molt més temps.