Pot ser que comprar roba et sembli econòmic avui dia, però sí que comporta una greu despesa ambiental. I això és una cosa que acabarem pagant tots. I és que, segons l’Organització de les Nacions Unides (ONU), la indústria tèxtil és la més contaminant del món. A sobre les actuals tendències de moda canvien molt de pressa, alguna cosa que les empreses tèxtils «creen» per a fer-nos estar renovant constantment el nostre armari. Però com pots anar a la moda, sentir-te bé amb el que vesteixes i, al mateix temps, tenir un armari sostenible? És molt fàcil i, a continuació, et donarem les claus per a això.
Passos per a fer un canvi d’armari sostenible
La millor oportunitat per a començar un consum de moda més sostenible és el «canvi d’armari». És a dir, quan amb el canvi d’estació guardem les coses de la temporada anterior i traiem les de l’actual. És en aquest moment quan descobrim que moltes coses potser ja no ens les posarem i tenim ganes de comprar-nos roba nova. Veurem com evitar aquest hàbit tan poc sostenible!
1) Treu totes les sabates
Tant els de la nova temporada com l’anterior. Així seràs conscient de tots els que tens. T’adonaràs que això de «no tinc res a posar-me» és totalment mentida. Amb una sabata de cada tipus és suficient! Si se’t trenca un parell? Ja et compraràs un altre sobre la marxa. Així segur que serà de l’última moda.
2) Treu tota la teva roba
Ara anem en gran: analitza tota la roba que tens, la d’hivern i la d’estiu. Què et poses i què no? Aparta la que no t’has posat en les últimes temporades, en els següents apartats et donarem idees sobre com aprofitar-la. Considera també mantenir a l’abast alguna cosa de la temporada hivernal a l’estiu i alguna cosa de l’estiuenca a l’hivern. Sempre t’anirà bé per si algun dia fa un clima anòmal per a la temporada o, fins i tot, per a usar com a roba interior o per a dormir, especialment la roba que no et poses molt per a sortir.
3) Selecciona la roba que més et posis
Posa a un costat la roba que més t’has posat: t’ajudarà a descobrir el teu estil personal i així, encertaràs en les teves pròximes compres. I considera donar o reciclar la que no et poses tant. Després et donarem alguns consells sobre què fer amb aquestes peces que et poses menys.
4) Descobreix noves combinacions
Potser amb noves combinacions descobreixes que aquelles coses que no portaves tant, sí que te les pots posar. Els últims anys ja hem fugit dels convencionalismes i combinem vestits amb esportives, jerseis amb shorts, barregem els colors sense cap criteri… Ara que tens tota la roba a la vista, prova combinacions, veuràs com no voldràs comprar-te res més! Serà com tenir roba nova!
5) Alguna cosa et va massa gran o petit? Considera arreglar-ho
Si és una peça que t’agrada, no és tan difícil arreglar-la i li estalviaràs molt al medi ambient. Aparta les peces que puguis arreglar i planteja’t també fer arranjaments originals, com retallar les mànigues d’una samarreta per a aconseguir una de tirants, tallar uns jeans i aconseguir uns moderns shorts amb serrells, etc. Si els canvis que vols són complicats i no pots fer-ho tu, contacta amb una persona que pugui fer-ho. També t’ho agrairà!
6) Ordena la teva roba de manera que estigui tota a la vista
Perquè no sols siguis conscient de la roba que tens en el moment del canvi de l’armari, et proposem col·locar la roba en el teu nou armari de manera que quedi a la vista i ordenada amb criteris que et permetin trobar ràpidament cada peça: aprofitaràs molt millor tota la teva roba.
7) Fes una llista amb el que necessitis
Ara que ja has desqualificat la roba que no et poses, triat la que pots arreglar i descobert el teu estil, és possible que t’adonis que no necessites res més. No passa res, ningú t’obliga a comprar! Però si creus que sí, fes una llista amb el que necessitis, abans de consultar els catàlegs de roba, clar.
8) Consulta botigues de moda sostenible
Sabent el que necessites, mira directament els catàlegs de roba sostenible i cerca aquestes peces. També et recomanem optar per la moda de proximitat, així que llegeix les etiquetes per a conèixer on ha estat fabricada una peça. No oblidis comparar preus!
9) Marcat un pressupost
Un altre truc per a evitar comprar massa roba és posar un límit als diners que et vols gastar. Segur que pots fer millors coses amb ell!
Què fer amb la roba que has descartat?
Tenir un armari sostenible no consisteix només a consumir menys. Pensa que, aprofitant el descartat en comptes de tirar-ho a les escombraries, també estaràs contribuint a frenar l’excessiva producció tèxtil que tan afecta al medi ambient. Així que, amb les peces que no utilitzes, opta per:
- Donar-les a ONG. Pregunta primer quina roba poden utilitzar i quina no, així com l’estat en el qual ha d’estar.
- Si les peces no estan en suficient bon estat, porta-les a plantes de reciclatge o dona’ls una segona vida usant-les com a draps de neteja.
- Abans ja t’havíem donat la idea de reformar-les per a crear una nova peça, has pensat que també pots fer-te una bonica bossa o estovalles patchwork amb els tèxtils que no fas servir?
- Fes una swap party: és a dir, queda amb altres coneguts que també hagin fet una «neteja d’armari» i intercanvia roba que tu no utilitzes per la que ells no utilitzen.
- Ven-la: si està en suficient bon estat, existeixen un gran nombre de plataformes online en les quals pots vendre la roba que no utilitzes… i de pas guanyar-te uns diners extres!
Aposta per la slow fashion i el comerç just vestint amb STJOR.